Gode opplevelser

Postet av Frank Eilert Fossum den 25. Feb 2022

Vinterferieuka i år kalte Stovner SK for Inkluderingsuka. Som det ligger i navnet er deltakelsen for alle. Det ble laget et opplegg som skal dekke barn, unge, voksne, godt voksne. Jenter, gutter, damer, herrer, kjerringer, gubber. Enten de er funksjonsfriske eller har funksjonshemninger. 

Undertegnede har brukt bare en brøkdel av åpningstidene i de tre hallene, og har sett en del nye fjes, og mange kjente. Det betyr antageligvis at det har vært mange som allerede har et forhold til Stovner SK. Noe som kan tyde på at medlemmene i klubben har denne uka hatt god anledning til å bli kjent over alders- og kjønnsgrenser. Kommet nærmere hverandre, enten det har vært over vaffelhjertet og fotballspillet i kafeen, eller badmintonnettet i hallen. I Haugenstuahallen har 6- og 7-åringer spilt futsal på en del av banen, mens 15-åringene har spilt på en annen. Vestlihallen har testet ut basketball som en eventuell ny idrett i klubben.

At deltakerne har opplevd dette sammen, er en god måte å bygge klubbfølelse på. I Stovner SK er det godt å henge!

Forhåpentligvis er det en spore til at de som ikke driver med organisert idrett, vil synes det er kult å begynne med, gjerne i Stovner SK. Idrettsbevegelsen er utvilsomt i det øverste sjiktet når det gjelder inkludering i samfunnet.

Tittelen på innledningsbildet sier at artikkelen dekker dagene 6 og 7. Det blir ingen reportasje fra Dag 6. Og det var synd, for da var det annonsert Volleyball 60+ og badminton for voksne. I tillegg var det  diamantvolleyball i Stovnerhallen. Det er en form for volleyball som er tilpasset folk med forskjellige funksjonshemninger. En idrett Stovner SK har god kompetanse på. Lederen for volleyballgruppa, John Walstad, har i regi av Volleyballforbundet reist land og strand rundt og introdusert diamantvolleyball for klubbene. Men, på Dag 7 fikk vi oppleve en annen form for volleyball som også egner seg svært godt for funksjonshemmede – og alle andre. Mer om det lenger ned i artikkelen. Først en liten runde om de vanlige aktivitetene.


Badminton med utslått hår


Badminton er populært også blant de mindre ungene. Faktisk så populært at det er faste treningstider i Stovnerhallen for små og store spillere.


Bordtennis er en kjapp sport, med liten ball . . .


. . . men, det kan også være moro å leke med store baller 


Det er gøy å trikse med fotball . . .


. . . og det er innmari moro å lage mål!


Marcello og og Jørgen kan konstatere at det alltid er muligheter for volleyball i Stovnerhallen . . .


. . .


Så var det tid for vaffelpause. Det ser tomt ut på bordet, men frykt ikke, ny porsjon er på vei fra kjøkkenet.


Som nevnt over, kommer vi her tilbake til mer om sittevolleyball. Dette var lagt opp som en del av vinteraktivitetstilbudet, men i og med det er en sport litt i ytterkanten av det vanlige sportstilbudet, var det også lagt opp som et kurs. Det begynte med en innføring i konseptet, og fortsatte med praktisering. 

Sittevolleyball er antagelig en av det beste grenene for inkludering av forskjellige grupper. Konseptet er utarbeidet for dem som ikke kan stå på egne bein, hvis de i det hele tatt har noen. Og greia er at hvis du har solide bein må du sitte på rompa når du slår ballen. Kort og greit. Om du er jente eller gutt, stor eller liten, betyr ikke så mye når du sitter på gulvet. Du må bare være rask til å flytte deg på rompa, ha god balanse, og lære deg at noen slag kanskje må utføres med en hånd i stedet for to for at du skal ha god balanse når du sender ballen videre.

Sittevolleyball er en morsom, fartsfylt og sosial aktivitet som har alle muligheter for å være et godt innslag i en breddeklubb, i og med grenen gir muligheter for at flere aldersgrupper og funksjonsgrupper kan spille sammen. Det er ikke nødvendig å ha spilt volleyball, kun å ha lyst til å gjøre noe fysisk aktivt og morsomt.


Silje Torberntsson fra Norges Volleyballforbund og Baastian Burgering fra Koll IL introduserte sittevolleyball samtidig som de gjennomførte oppmykingsøvelser for leddene. 


Oppvarminga var hard og uvant. Og førte til mye latter . . . og de ble varme!


Så fortsatte oppvarming med ball.


Øvelser med grep og slag i samspill.


Det er viktig å kunne slå med en hånd.


Neste skritt var å få ballen over nettet.


Prøvespill. Maria legger opp . . .


. . .


. . .


Kampen er i gang . . .

. . . 

. . .


Alle synes det hadde vært ei fin og lærerik økt. Det blir ikke siste gang vi får se og kan utføre sittevolleyball i Stovnerhallen.


Lørdag 26. februar er det Familielørdag i Stovnerhallen kl. 10.00–14.00. 

Velkommen!





Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.