LØRDAGSLIGAEN . . . interessant forsøk fra NFF Oslo

Postet av Frank Eilert Fossum den 5. Sep 2021


Ved årsskiftet annonserte NKF Oslo (tidligere Oslo fotballkrets) at det i sesongen 2021 ville bli gjennomført en pilot på et ønsket serieprodukt for nybegynnere i fotballen. Altså ikke for etablerte lag. Jenter 12 og Jenter 16 ble valgt til prøveprosjektet. Klubbene melder på lag for hele sesongen. De måtte melde seg på i FIKS, og serien følger vanlige regler.

Det spesielle er at serien gjøres unna i løpet av noen få lørdager. Opprinnelig var det meningen at det skulle være to helger før sommerferien og to etter. Pandemien må ta på seg skylda for at dette ble gjort om til lørdagene 28. august, 18. september og 16. oktober.

Det er ikke bare spillerne som er nybegynnere. NFF Oslo stiller med ferske jentedommere. Dette for å gi dem noen forhåpentligvis gode opplevelser i startfasen av karrieren.

I Stovner har vi sett at det av og til har vært vanskelig å stille fulle lag til alle seriekampene gjennom en lang sesong. Det blir mange reiser og noen sene kvelder for familiene. Vi har skottet til Futsalens system med flere kamper på samme dag. Innebandy har helger hvor flere seriekamper avvikles.

Da NFK Oslo presenterte Lørdagsligaen som et seriespill i turneringsform, og det attpåtil var jenter som skulle være pilotene, ville vi gjerne være med og teste dette.

Turneringsformen legger opp til sosiale samlinger og tilbud. Det er trivelig for de fleste av oss. Tidligere sosiale arrangementer i klubben har vist at jentene synes det er ekstra stas.

Stovner skal spille sine kamper på Grorud. Vi hadde meldt på et lag i J16 og et lag i J12. Stovners J16 var, viste det seg, ikke i målgruppa. De fleste har spilt sammen en lang stund. Men, vi ville test ut hvordan de reagerte på opplegget. Og om det er et godt argument i rekrutteringsarbeidet, slik man tror.

Jammen var det bra at J16 var påmeldt, for vi fikk en prøve på hva vi  møter i en vanlig hverdag. J12 er absolutt i målgruppa. Denne dagen greide de ikke å stille lag i 5er. Forhåpentligvis er det fikset til neste samling lørdag 18. september.

Dette er ikke noe fotballkampreferat. Jentene våre spilte mot to lag. Det ene et rent Sagenelag og det andre en blanding av Sagene og Grüner. Våre jenter vant begge kampene.

Bildene nedenfor er fra en fin dag på Grorud i et strålende vær.


Den første kampen for J16 var mot Sagene


Det tok ikke lange tiden før Stovner satte inn det første målet


Sagene svarte på tiltale, men det ble ikke mål . . .


. . . selv om de også fikk et frispark som skremte Stovnerjentene


Elegant flying


Sagene setter inn sitt mål


Elise har fått skikkelig dreis på innkastene


Som pauseunderholning i den første kampen kunne du velge mellom Bjørnar Moxnes som strippet på Rødts valgstand på T-banestasjonen, rett borti gata for fotballstadion . . .

. . . eller teste evnene på fotballdart og/eller fotballshootout


Stovner startet presset med en gang i annen omgang . . .


. . . og det ble resultater


Nå er vi over i kamp nummer 2 for Stovners vedkommende. Vi møtte et sammensatt lag fra Sagene og Grüner. Her har de fått et frispark som det ikke ble noe ut av


Det ble litt bryting


Også her kjempes det friskt


Sagene/Tøyen prøver seg, men Loreta holder unna


Så avsluttet lagene med en liten dans


Dette eksperimentet med en alternativ serieavvikling er interessant. På grunn av pandemien blir sesongen 2021 antagelig litt kort for å kunne konkludere. Forhåpentligvis kan man starte opp igjen i sesongen 2022 for å få et bedre grunnlag til å ta en beslutning.

Personlig tror jeg det vil egne seg svært godt for de yngre lagene. Jeg tenker ikke bare på nybegynnere, men også etablerte lag. I mange år har vi påpekt problemene med lange reiser og sene kvelder for avvikling av seriespillet. Ungene er små og er helt avhengig av at familien deltar med transport og tilstedeværelse. De fleste synes det er flott og gøy at ungene deltar. Men det sliter i en travel hverdag å skulle sette seg inn i bilen eller dra avgårde med kollektivtransport etter jobb. Enten så tidlig at en blir sittende å stange i en kø, eller så seint at det blir langt på kveld før kampen er over.

Turneringsformen krever at det må være noe sosialt som skjer i pausene mellom kampene. Det må være lagt til rette for at ikke bare spillerne, men også deres anhørige har noe morsomt og hyggelig å gjøre. På Grorud var det satt opp en fotballdartskive og en fotballshootout. Fulltreffere det. Sponsorene spanderte frukt og sunn drikke. T-trøyer og vannflasker ble delt ut. Men, det bør også være mulig for foreldre og andre å få tak i kaffe og noggå attåt. Det kunne også vært interessant om NFF Oslo i samarbeid med ledere, trenere og dommere hadde hatt stands for presentasjon av gruppene med tanke på rekruttering.

Arrangementet er velegnet for sosial omgang. Med tanke på målgruppa: nybegynnere, er det viktig. Her kan spillerne og foreldrene ha kontakt i noen timer i en trivelig setting. Det skaper god lag- og klubbygging. Som er grunnlaget for at man ønsker å bli lenge i det kjente, trivelige og trygge miljøet.


De ansvarlige for arrangementet var NFF Oslos Kjersti Horgen-Rihel, Prosjektleder Samfunn- og verdiarbeid, Linnea Vollstad, dommerkonsulent, og Cecilie Olsen, Prosjektleder for Jentesatsing. De hadde nok hatt det travelt før arrangementet, og hadde også nok å stelle med under arrangementet. Vi håper dagen var så god at de ikke bare fullfører denne sesongen, men påser at det blir ytterligere en sesong 

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.