Integrering i praksis

Postet av Frank Eilert Fossum den 22. Mai 2021


I vår fikk Stovner SK en henvendelse fra Ola Flo Zachariasen, kretsansvarlig for klubbutvikling i NFF Oslo, om klubben kunne tenke seg å være ansvarlig for fotballtilbudet på Paraidrettsdagen 2021, som skulle avholdes på Stovnerbanen 21. mai. De visste at klubben har tilbud til folk med funksjonshemning, blant annet i forbindelse med åpen hall. 

NFF hadde fått forespørselen om deltakelse i Paraidrettsdagen av Abloom, en frivillig og ideell organisasjon stiftet i 2012 som jobber for å synliggjøre og styrke barn og unge med nedsatt funksjonsevne. De har spesialkompetanse og særlig fokus på minoritetsspråklige funksjonshemmede, og deres pårørende. Målet er å la alle, uansett funksjonsevne, få mulighet til å delta i samfunnet, uten å møte fysiske og psykiske hindringer som stenger dem ute. For Abloom er det viktig å gjøre det mulig for barn og unge med spesielle behov å utfolde seg sammen med jevnaldrende. Hensikten med paraidrettsdagen er at barna får moro med fysisk aktivitet, samtidig som de får en innføring i hvordan leken kan justeres, slik at alle kan være med.

Denne miksen av funksjonshemmede og funksjonsfriske, folk med fremmedkulturell bakgrunn og folk med norsk bakgrunn, enten den er etnisk eller blitt sånn etter lang tid i det norske samfunnet, er et svært godt grunnlag for selvfølgelig innlemmelse i samfunnet.

Idrettsbevegelsen er en av de viktigste arenaene for integrering i lokalsamfunnet av folk med ulik kulturell bakgrunn. Den har alle muligheter for å kunne få en slik posisjon også for funksjonshemmede og funksjonsfriske, med tanke på at den fysiske aktiviteten er lek og moro. Og ikke minst mestring!

Vi sa ja til å delta. Det var naturlig at klubben også tilbød volleyball. Det er volleyballgruppa som har hatt ansvaret for paraidrettstilbudet i klubben. 

Som det meste nå om dagen, var også Paraidrettsarrangementet påvirket av koronarestriksjonene. Det betød at kun en brøkdel av dem som ønsket å være med på arrangementet fikk være med. Ifølge lederen i Abloom, Faridah Nabaggala, hadde de måttet avvise 200 stykker. Forhåpentligvis er det ikke noen problemstilling neste år.

Arrangementet synes vellykket, med svært god tid og plass rundt de forskjellige aktivitetene. Deltakerne hadde det i hvert fall moro, og for oss på stasjonene var det veldig trivelig i det fine været og med den gode stemningen.


Maria og Stine var tidlig på plass og rigget volleyballutstyret


Vår trivelige leverandør Carsten, hadde hatt en travel morgen for å få levert en messebenk og et par roll-ups før arrangementet startet klokka ti. Fair play-seilet på gjerdet var det Fotballkretsen som hadde med


Og da var vi klare for aktiviteter. Det var også deltakerne


Volleyball viste seg å være en hit for små og store


I og med det kom færre deltakere enn normalt på grunn av koronoasituasjonen ble det tid til å snakke sammen. Ivan og John slår av en prat med Lillan Nohr fra NFF Akershus/Oslo, aktivitets- og utviklingskonsulent, som jobber med samfunnsansvar, Fair Play og uønskede hendelser


Faridah Nabaggala, sjefen i Abloom, er ute og prøvekjører en sykkeltype. Samtidig benytter hun anledningen til å se hvordan det går på de forskjellige stasjonene


Det er ikke så godt å se, men det var ganske mange øvelser å prøve seg på på Stovnerbanen. Godt synlig var denne hinderorienteringen. Det var forøvrig også en orienteringsløype som gikk utenfor banen. Personene på grusen holdt på med en variant av golf


Fotball er alltid gjevt. Lillan og Ola fra NFF er keepere, mens Ivan er dommer og passer på at ingen er i offside eller denger hverandre i kampen om ballen


Dagens hardeste og mest presise tilslag. Ola: "Treffer du tverrliggeren?" Muhammed: "Ja!" 
Det var ikke skryt, men sannhet. Han kunne vært kicker i amerikansk fotball!
Kjersti er imponert tilskuer


Stine sniker seg til en lettvint løsning da hun og Maria fikk anledning til å teste konkurranseutstyr


Volleyball er gøy for store og små


Arrangementet er over, og det er tid for velfortjent hvil, og en trivelig prat


Faridah og hennes medhjelpere kunne også puste ut med en kaffekopp, og se tilbake på et godt arrangement, selv om det var mange færre deltakere enn de er vant til


Stovner SKs base var godt synlig. Kjersti, Ivan, Ola og Lillan pyntet ytterligere opp


Denne paraidrettsdagen viste at det er store muligheter for idrettslagene å utvide sitt arbeide for integrering av samfunnsgrupper med forskjellige behov. Hvis storsamfunnet ser fordelen ved at dette gjøres, må man være klar over at det vil kreve at kompetansenivået i idrettslagene må heves utover det å være mammatrener og pappaadministrator. Vi snakker om grupper som kan være svært sårbare og trenger fagpersoner rundt seg.

Det var en fin dag på Stovnerbanen som ga lyst til fortsatt å jobbe med integrering og inkludering. Så får vi se hvor det bærer hen.











Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.